София Лорен

Актрисата София Вилани Шиколоне, известна като София Лорен, заслужено е наричана жива легенда. Има над 100 филма в 50-летната си кариера. Всеобщо призната е като една от най-красивите жени и най-известната актриса от Италия. Тя е сред малкото истински звезди, здраво стъпили на земята и останали скромни и верни на корените си.
Лорен е родена на 20 септември 1934 г. в Рим, Италия. Отгледана е от майка си Ромилда Вилани – учителка по пиано и неуспяла актриса, в дома на баба си и дядо си в рибарското селище Поцуоли, близо до Неапол. Детето живее в нищета и спи в спалня с 8 души. По време на Втората световна война шрапнел я ранява в брадичката, като й остава белег и до днес.

Децата я наричат „малката пръчка“, заради кльощавото й тяло. На 14 години обаче грозното патенце се преобразява в красива девойка, която печели второ място на конкурс за красота.
През 1950 г. София е на 15 години и се мести с майка си в Рим, за да се пробва като актриса. Получава първата си роля като статист във филма от 1951 г. „Кво вадис“. Следват няколко малки роли, както и дебют в главната роля в „Аида“ от 1953 г. С главната роля в „Златото на Неапол“ от 1954 г. тя се утвърждава като изгряваща звезда на италианското кино, а след няколко ленти с „Парамаунт Пикчърс“ славата й става международна.
Наградена е с пет награди Златен глобус и два Оскара – съответно за най-добра главна женска роля в чуждоезичния филм Чочарка от 1961 г. и Оскар за цялостно творчество през 1991 г. В кариерата си печели общо над 22 международни награди и изиграва над 100 екранни роли. Носител е на призове от кинофестивалите в Кан (1961), Венеция (1958, 1998), Москва (1965, 1997) и Берлин (1994). София Лорен е двайсет и първа в Листата на Американския филмов институт за 50-те велики екранни легенди. Бракът й с италианския продуцент Карло Понти, който е два пъти по-възрастен от нея, продължава близо 60 години – до неговата смърт през 2007 г. Има двама сина – Карло Понтини – младши (1968 г) и Едуардо (1973). Големият става диригент и композитор, а малкият – продуцент и режисьор.
Голямата звезда и до днес получава ангажименти за снимки във филми и реклами.

Епохата на Берлинската стена

Епохата на Берлинската стена оставя спомени, белези и рани в паметта на историята. Тя е символ на Студената война между два свята и две идеологии. Синоним на разделение в Европа и света.

Строителството й започва на 13 август 1961 г., а разрушаването й е на 9 ноември 1989 г., когато разделени семейства и приятели от години са безкрайно щастливи да се съберат отново.

Фото галерията на Plevendnes.com по темата показва кадри на мъка, болка, гняв, но и на комуникация между хората от двете страни на Берлинската стена – въпреки нея.

Актьорите от сериала „Синьо лято“

Спомняте ли си култовия за много българи испански сериал от 80-те на миналия век „Синьо лято“? В 19 епизода група приятели прекарват ваканцията си в Нерха, малко градче на крайбрежието на Андалусия, и преживяват заедно незабравими и вълнуващи приключения. „Бандата“ се състои от 5 момчета и 2 момичета между осем и седемнадесет години, както и от двама възрастни: художничката Хулия и пенсионирания моряк Чанкете.

Сериалът е гледан от близо 20 милиона зрители. Актьорите се превръщат в идоли на милиони деца по света. Филмът е излъчен в цяла Латинска Америка, в Португалия, Ангола, България, Полша и Югославия.

Вижте как изглеждат актьорите днес – цели 40 години след заснемането на филма. За съжаление през 2000-та година почина актьорът Антонио Ферандис, който изигра ролята на Чанкете.

Плажовете на Рио 70 – те години

Ще ви върнем в далечната 1978 г. и ще ви припомним едно горещо лято – такова, каквото може да бъде само в Рио де Жанейро, бразилската Ривиера в зората на туризма.

Автор на снимките е канадският фотограф Blake W. Smith. Той ни показва красивите гледки на плажа Копакабана, сред бразилски нимфи, тълпи и възхитени туристи.

Актьорите от АЛФ днес

Сериалът „Алф” предизвика истинска любов сред зрителите пред 90-те години на миналия век. Малкото извънземно стана любим герой на милиони по целия свят, а реплики от филма се помнят и повтарят и до днес. Вижте как изглеждат Кейт, Уили, Браян, Лин и семейство Ачмонек по време на сериала и днес.