Шон Конъри

Сър Томас Шон Конъри е роден на 25 август 1930 година във Фаунтънбридж – Единбург, Шотландия. Майка му Йофамия е чистачка, баща му – работник във фабрика и шофьор на камион, а брат му Нийл – строителен работник. Конъри е бил разносвач на мляко, шофьор, хамалин, модел на студенти от Единбургския колеж по изкуствата, занимавал се е с полиране на ковчези и бодибилдинг. Записва се в Кралската флота, но е освободен по здравословни причини. Класира се 3-ти на конкурса за бодибилдинг „Мистър Вселена – 1950” в Лондон.

На 23 години е изправен пред избор – да бъде професионален футболист или актьор. Въпреки обещаващите му постижения в спорта, избира актьорството и впоследствие признава, че е избрал по-интелигентното решение.
Първата му голяма филмова роля е в Няма път назад /1957/, последвана от няколко телевизионни участия в Ана Кристи /1957/, Макбет /1961/, Анна Каренина /1961/ и гостувания в различни сериали, както и роли в Луди шофьори /1957/, Друго време, друго място /1958/, Изплашеният град /1961/. През 1962г. се снима в Най-дългият ден.
Пътят към славата започва през 1962 година с емблематичната роля на Джеймс Бонд в първия филм от шпионската поредица за перфектния британски таен агент – Доктор Но /1962/ и продължава в следващите шест: От Русия с любов /1963/, Голдфингър /1964/, Операция Кълбовидна мълния /1965/, Живееш само два пъти /1967/, Диамантите са вечни /1971/ и Никога не казвай никога /1983/. Всичките са хитове в бокс-офисите. Партнират му актриси като Урсула Андрес, Лана Ууд, Барбара Карера, Ким Бейсинджър.
Паралелно с успеха на Бонд-филмите, Конъри затвърждава бляскава кариера и с роли в Марни /1964/, Хълмът /1965/, Убийство в Ориент експрес /1974/, Мъжът, който щеше да бъде крал /1975/, Бандити във времето /1981/, Шотландски боец /1986/, Името на розата /1986/, Недосегаемите /1987/, Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход /1989/, На лов за Червения октомври /1990/, Изгряващо слънце /1993/, Скалата /1996/, Да откриеш Форестър /2000/ и Лигата на Необикновените Джентълмени /2003/.
Върха на кариерата си Шон Конъри достига с два филма. Неповторимо е превъплъщението му в образа на брат Уилям от „Името на розата“ (1986) на Жан-Жак Ано, за която получава наградата на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство, а с ролята си в „Недосегаемите” (1987) на Браян Де Палма спечелва и дългоочаквания „Оскар”.
През 2003 г. Шон Конъри се оттеля от киното. Голямата му любов е неговата втора съпруга Мишлин Рокбрюн, която го сънува, преди да го срещне. Сключват брак през 1975 г, от който нямат деца. От първия си брак с Джейсън Конъри актьорът има син.

Епохата на Берлинската стена

Епохата на Берлинската стена оставя спомени, белези и рани в паметта на историята. Тя е символ на Студената война между два свята и две идеологии. Синоним на разделение в Европа и света.

Строителството й започва на 13 август 1961 г., а разрушаването й е на 9 ноември 1989 г., когато разделени семейства и приятели от години са безкрайно щастливи да се съберат отново.

Фото галерията на Plevendnes.com по темата показва кадри на мъка, болка, гняв, но и на комуникация между хората от двете страни на Берлинската стена – въпреки нея.

Актьорите от сериала „Синьо лято“

Спомняте ли си култовия за много българи испански сериал от 80-те на миналия век „Синьо лято“? В 19 епизода група приятели прекарват ваканцията си в Нерха, малко градче на крайбрежието на Андалусия, и преживяват заедно незабравими и вълнуващи приключения. „Бандата“ се състои от 5 момчета и 2 момичета между осем и седемнадесет години, както и от двама възрастни: художничката Хулия и пенсионирания моряк Чанкете.

Сериалът е гледан от близо 20 милиона зрители. Актьорите се превръщат в идоли на милиони деца по света. Филмът е излъчен в цяла Латинска Америка, в Португалия, Ангола, България, Полша и Югославия.

Вижте как изглеждат актьорите днес – цели 40 години след заснемането на филма. За съжаление през 2000-та година почина актьорът Антонио Ферандис, който изигра ролята на Чанкете.

Плажовете на Рио 70 – те години

Ще ви върнем в далечната 1978 г. и ще ви припомним едно горещо лято – такова, каквото може да бъде само в Рио де Жанейро, бразилската Ривиера в зората на туризма.

Автор на снимките е канадският фотограф Blake W. Smith. Той ни показва красивите гледки на плажа Копакабана, сред бразилски нимфи, тълпи и възхитени туристи.

Актьорите от АЛФ днес

Сериалът „Алф” предизвика истинска любов сред зрителите пред 90-те години на миналия век. Малкото извънземно стана любим герой на милиони по целия свят, а реплики от филма се помнят и повтарят и до днес. Вижте как изглеждат Кейт, Уили, Браян, Лин и семейство Ачмонек по време на сериала и днес.