Роми Шнайдер

Роми Шнайдер родена 23 септември 1938 във Виена, Австрия. Рожденото ѝ име е Розмари Магдалена Албах-Рети. Роми Шнайдер е дъщеря на немската актриса Магда Шнайдер и австрийския актьор Волф Албах-Рети. Баба от страна на баща ѝ е Роза Албах-Рети – австрийска актриса, известна в миналото като австрийската Сара Бернар. Неин прадядо от страна на баща ѝ е австрийският актьор и режисьор Рудолф Рети.
Първият филм на Роми е Когато белите люляци цъфтят. Става изключително известна със снимането във филми за австрийската императрица Сиси, където изпълнява главната роля. В един от своите филми тя играе и кралица Виктория.

Роми напуска семейството си и заминава в Париж при Ален Делон, с когото се запознават, докато снимат Кристин (1958 ). Сгодени са в продължение на 4 години (от 22 март 1959 до 1963). По това време Роми Шнайдер се снима в няколко безуспешни филма, докато Ален Делон става все по-известен. Една година след като Ален я напуска, Роми с горчивина научава от вестниците, че той е женен и е станал баща на момче на име Антони. След раздялата им Роми прави опит за самоубийство.
През 1966 година се омъжва за драматурга Хари Майен, а синът ѝ Давид Хаубенщок се ражда на 3 декември 1966. През 1969 се снима с Ален Делон в Басейнът. Бракът ѝ с Хари продължава девет години (до 1975).
Нейният втори съпруг от 1975 е личният ѝ секретар Даниел Биазини (по-млад от нея с 11 години), от когото ражда дъщеря Сара Биазини (21 юли 1977). Бракът ѝ с Даниел трае шест години.
Роми Шнайдер изпада в тежка депресия, след като синът ѝ Давид умира на 14 години при злополука. Погребението на Давид организира Ален Делон. Последната ѝ любов е продуцентът Лоран Петен.
Намерена е мъртва на 29 май 1982, но тъй като аутопсия не е правена, не се знае със сигурност дали Роми Шнайдер умира от сърдечен удар или се самоубива, след като изпива вино и успокоителни. Умира на 43 години.
В нейна памет испанският режисьор Педро Алмодовар създава филма Всичко за майка ми.

Епохата на Берлинската стена

Епохата на Берлинската стена оставя спомени, белези и рани в паметта на историята. Тя е символ на Студената война между два свята и две идеологии. Синоним на разделение в Европа и света.

Строителството й започва на 13 август 1961 г., а разрушаването й е на 9 ноември 1989 г., когато разделени семейства и приятели от години са безкрайно щастливи да се съберат отново.

Фото галерията на Plevendnes.com по темата показва кадри на мъка, болка, гняв, но и на комуникация между хората от двете страни на Берлинската стена – въпреки нея.

Актьорите от сериала „Синьо лято“

Спомняте ли си култовия за много българи испански сериал от 80-те на миналия век „Синьо лято“? В 19 епизода група приятели прекарват ваканцията си в Нерха, малко градче на крайбрежието на Андалусия, и преживяват заедно незабравими и вълнуващи приключения. „Бандата“ се състои от 5 момчета и 2 момичета между осем и седемнадесет години, както и от двама възрастни: художничката Хулия и пенсионирания моряк Чанкете.

Сериалът е гледан от близо 20 милиона зрители. Актьорите се превръщат в идоли на милиони деца по света. Филмът е излъчен в цяла Латинска Америка, в Португалия, Ангола, България, Полша и Югославия.

Вижте как изглеждат актьорите днес – цели 40 години след заснемането на филма. За съжаление през 2000-та година почина актьорът Антонио Ферандис, който изигра ролята на Чанкете.

Плажовете на Рио 70 – те години

Ще ви върнем в далечната 1978 г. и ще ви припомним едно горещо лято – такова, каквото може да бъде само в Рио де Жанейро, бразилската Ривиера в зората на туризма.

Автор на снимките е канадският фотограф Blake W. Smith. Той ни показва красивите гледки на плажа Копакабана, сред бразилски нимфи, тълпи и възхитени туристи.

Актьорите от АЛФ днес

Сериалът „Алф” предизвика истинска любов сред зрителите пред 90-те години на миналия век. Малкото извънземно стана любим герой на милиони по целия свят, а реплики от филма се помнят и повтарят и до днес. Вижте как изглеждат Кейт, Уили, Браян, Лин и семейство Ачмонек по време на сериала и днес.