Принцеса Даяна

Даяна е принцеса на Уелс (Даяна Франсис Маунтбатън-Уиндзор, 1 юли 1961 – 31 август 1997) и член на британското кралско семейство. В продължение на петнадесет години е съпруга на Чарлз, принц на Уелс. Тя е майка на втория и третия в реда на наследяване на британския трон, принцовете Уилям и Хенри. Наричана Принцеса на Народа тя е забележителна личност, допринесла за развитието на благотворителността по света с многобройни изяви в тази област.

Даяна е родена в семейство Спенсър. От майчината си страна тя има ирландска, шотландска, английска, американска и арменска кръв. Една от пра-пра-бабите ѝ по майчина линия е нюйоркската наследница Франсис Уорк. По бащина линия тя е потомък на крал Чарлз II чрез четиримата му незаконни синове.
Даяна е и потомък на крал Джеймс II чрез неговата дъщеря Хенриета Фитцджеймс. Майката на Хенриета е била Арабела Чърчил, сестрата на Джон Чърчил, 1-ви херцог на Марлборо, следователно тя е свързана с всичките единадесет херцози на Марлборо. По тази линия тя има родствена връзка и със сър Уинстън Чърчил.
Спенсър винаги са били близки до британското кралско семейство. Бабата на Даяна по майчина линия, Рут, лейди Фермой е била дългогодишна приятелка и придворна на Елизабет, кралицата-майка.
Принц Чарлз познава Даяна от години, но едва през лятото на 1980 тя събужда интереса му за първи път като потенциална годеница. Това става по време на един уикенд в провинцията, когато тя го наблюдава как играе поло. След това той я кани на на кралската яхта Британия и в кралската резиденция Балморал, Шотландия, където я представя на родителите си и тя получава тяхното одобрение. След това двойката продължава да се среща в Лондон и на 6 февруари Чарлз прави официално предложение за женитба, което Даяна приема, но запазват това в тайна няколко седмици. Годежът им е обявен официално на 24 февруари 1981.
20-годишната принцеса се омъжва в катедралата Свети Павел, в която има повече места отколкото в Уестминстърското абатство, което обикновено се ползва за кралските бракове. Сватбата се състои на 29 юли 1981. Гледана е от рекорден брой хора по телевизията – 750 милиона.
В началото на 90-те години бракът между Даяна и Чарлз започва да се разпада, нещо, което първоначално е отричано, а след това превърнато в сензация от световните медии. Принцът и принцесата говорят пред пресата чрез свои приятели, обвинявайки се един друг за разпада на брака си. Принцът и принцесата на Уелс се разделят на 9 декември 1992. Макар че обвинява Камила Паркър-Боулс за семейните си проблеми, през октомври 1993 г. Даяна пише на своя приятелка, че вярва, че съпругът ѝ е влюбен в Тиги Лег-Бърк (бавачка на децата) и иска да се ожени за нея. На 3 декември 1993 Даяна оповестява оттеглянето си от обществения живот. През 1995, по време на интервю Даяна потвърждава, че има връзка с инструктора си по езда, Джеймс Хюит. Чарлз е потвърдил собствената си извънбрачна връзка година по-рано в интервю за Джонатан Димбълби.

На 31 август 1997 Даяна загива при автомобилна катастрофа в тунел в Париж заедно с Доди ал Файед и техния шофьор Анри Пол. Кръвните тестове за алкохол показват, че шофьорът е пил алкохол преди инцидента. Техният Мерцедес-Бенц S280 се разбива в тринадесетата колона на тунела Алма. Двулентовият тунел е бил построен без метални прегради между колоните, в резултат на което и най-малкото отклонение от посоката на движение лесно би се превърнало в директен сблъсък с колоните. Ненавременната и трагична смърт на лейди Даяна е предмет на много противоречиви хипотези за причините, включително и спекулации за заговор на МИ6. През 2005 година бе забранена ексхумация на тялото ѝ, което още повече засили слуховете за евентуална бременност на принцесата преди смъртта ѝ през август 1997.
На 14 декември 2006, след тригодишно разследване, Скотланд Ярд излиза с доклад, че автомобилната катастрофа на лейди Даяна и Доди ал-Файед не е резултат от заговор за убийство, а е трагичен инцидент, а на На 7 април 2008 съдебният състав по делото решава, че причина за смъртта на Даяна е престъпно нехайство, породено от комбинацията от употреба на алкохол с неимоверния натиск от страна на жълтата преса.

Плажовете на Рио 70 – те години

Ще ви върнем в далечната 1978 г. и ще ви припомним едно горещо лято – такова, каквото може да бъде само в Рио де Жанейро, бразилската Ривиера в зората на туризма.

Автор на снимките е канадският фотограф Blake W. Smith. Той ни показва красивите гледки на плажа Копакабана, сред бразилски нимфи, тълпи и възхитени туристи.

Стари снимки на Венеция

Венеция – един от най-емблематичните градове в Италия и света. Известен със свойте гондоли, канали, филмови фестивали и галерии, той е символ на култура и романтика.

Разгледайте уникални черно бели-снимки от далечната 1851 г. до 60 – те години на XX век.

Times Square през годините

Един от най-известните площади в света e Таймс Скуеър, намиращ се в Манхатън, Ню Йорк (САЩ). Той e пресечна точка на „Бродуей“ и Седмо авеню. Разгледайте снимките и вижте как се променя външният му вид от 1870 година до днес.

Емблематични световни градове преди и сега

Промените се случват непрекъсното около нас. Новите технологии главоломно променят света ни. Вижте как са се променили някои от големите световни градове в миналото и днес.