Пол Нюман

Един от най-великите актьори на 20-и век – Пол Леонард Нюман, остава в историята на киното с таланта, нереално сините си очи, чар, физическа красота, достолепно излъчване. Роден е на 26 януари 1925 г. в Кливланд, Охайо. Баща му е евреин, а майка му – унгарка. През 1951 г. се записва в Йелския драматичен институт, а по-късно посещава актьорското студио на Лий Страсбърк. Първите му роли са на Бродуей. Звездата му изгрява през 1957 г с ролята на боксьора-шампион в тежка категория Роки Грациано в „Там горе някой ме харесва“. Значим успех постига следващата година с образа на Брик Полит от „Котка върху горещ ламаринен покрив“ по пиесата на Тенеси Уилямс, за която получава първата си номинация за Оскар. В „Дългото горещо лято“ (1958) създава незабравим образ на самотен аутсайдер. На снимачната площадка среща втората си съпруга – Джоан Удуърт, за която се жени в Лас Вегас през 1958 г и има 50-годишен щастлив брак.

Прекрасни филми ражда партньорството и приятелството му с Робърт Редфорд: „Бъч Касиди и Сънданс Кид“ (1969) и „Ужилването“ (1973). Получава Оскар при шестата си номинация за ролята Еди Фелсън от „Цветът на парите“. Номиниран е за Оскар общо 11 пъти. Носител на награди от фестивала в Кан, Еми и БАФТА, три награди Оскар и шест награди Златен Глобус. Актьорът има и друга страст – автомобилните състезания, на които се посвещава до 70-годишната си възраст.

Нюман се изявява и като режисьор. В неговия филм „Ефектът на гама лъчите върху растежа на маргаритките” (1972 г.) играе съпругата му Джоан Удуърд. Актьорът е известен и със своята благотворителна дейност. Той основава фондацията „Скот Нюмън“ в памет на сина си Скот, който загива от свръхдоза наркотици. Ежегодно към нея се обръщат за помощ почти 13 000 наркозависими млади американци. През 1987-а създава компанията „Newman’s Own” за сосове, като всички приходи от милиони долари годишно отиват за благотворителност.
Пол Нюман напуска този свят на 26 септември 2008 г. – на 83-годишна възраст, след тежка битка с рака. И се превръща в кинолегенда.

Епохата на Берлинската стена

Епохата на Берлинската стена оставя спомени, белези и рани в паметта на историята. Тя е символ на Студената война между два свята и две идеологии. Синоним на разделение в Европа и света.

Строителството й започва на 13 август 1961 г., а разрушаването й е на 9 ноември 1989 г., когато разделени семейства и приятели от години са безкрайно щастливи да се съберат отново.

Фото галерията на Plevendnes.com по темата показва кадри на мъка, болка, гняв, но и на комуникация между хората от двете страни на Берлинската стена – въпреки нея.

Актьорите от сериала „Синьо лято“

Спомняте ли си култовия за много българи испански сериал от 80-те на миналия век „Синьо лято“? В 19 епизода група приятели прекарват ваканцията си в Нерха, малко градче на крайбрежието на Андалусия, и преживяват заедно незабравими и вълнуващи приключения. „Бандата“ се състои от 5 момчета и 2 момичета между осем и седемнадесет години, както и от двама възрастни: художничката Хулия и пенсионирания моряк Чанкете.

Сериалът е гледан от близо 20 милиона зрители. Актьорите се превръщат в идоли на милиони деца по света. Филмът е излъчен в цяла Латинска Америка, в Португалия, Ангола, България, Полша и Югославия.

Вижте как изглеждат актьорите днес – цели 40 години след заснемането на филма. За съжаление през 2000-та година почина актьорът Антонио Ферандис, който изигра ролята на Чанкете.

Плажовете на Рио 70 – те години

Ще ви върнем в далечната 1978 г. и ще ви припомним едно горещо лято – такова, каквото може да бъде само в Рио де Жанейро, бразилската Ривиера в зората на туризма.

Автор на снимките е канадският фотограф Blake W. Smith. Той ни показва красивите гледки на плажа Копакабана, сред бразилски нимфи, тълпи и възхитени туристи.

Актьорите от АЛФ днес

Сериалът „Алф” предизвика истинска любов сред зрителите пред 90-те години на миналия век. Малкото извънземно стана любим герой на милиони по целия свят, а реплики от филма се помнят и повтарят и до днес. Вижте как изглеждат Кейт, Уили, Браян, Лин и семейство Ачмонек по време на сериала и днес.