Леонид Брежнев

Леонид Илич Брежнев (6 декември 1906 – 10 ноември 1982) е съветски политик и държавник. Ръководи Съветския съюз като Генерален секретар на Централния комитет (ЦК) на Комунистическата партия на Съветския съюз (КПСС) от 1964 до смъртта си през 1982 година. След Йосиф Сталин той е най-дълго управлявалият държавник на СССР – 18 години. Неговото управление често е критикувано, понеже тогава започва периодът на сериозна икономическа и социална стагнация, която в крайна сметка води до разпадането на Съветския съюз през 1991 година.

Брежнев е роден в Каменское в руско работническо семейство. След като завършва Днипродзержинския металургически техникум, става металург-инженер в железостоманената индустрия в Украйна. През 1923 влиза в Комсомола, а от 1929 е активен член на Комунистическата партия. Мобилизиран е във Втората световна война и напуска армията през 1946 с ранг генерал-майор. През 1952 става член на Централния комитет, а през 1964 наследява Никита Хрушчов като Първи секретар. Алексей Косигин наследява Хрушчов като Председател на Министерския съвет.
Брежнев е маршал на СССР (1976), удостоен със званията Герой на Съветския съюз (4 пъти: 1966, 1976, 1978, 1981) и Герой на социалистическия труд (1961).

Плажовете на Рио 70 – те години

Ще ви върнем в далечната 1978 г. и ще ви припомним едно горещо лято – такова, каквото може да бъде само в Рио де Жанейро, бразилската Ривиера в зората на туризма.

Автор на снимките е канадският фотограф Blake W. Smith. Той ни показва красивите гледки на плажа Копакабана, сред бразилски нимфи, тълпи и възхитени туристи.

Стари снимки на Венеция

Венеция – един от най-емблематичните градове в Италия и света. Известен със свойте гондоли, канали, филмови фестивали и галерии, той е символ на култура и романтика.

Разгледайте уникални черно бели-снимки от далечната 1851 г. до 60 – те години на XX век.

Times Square през годините

Един от най-известните площади в света e Таймс Скуеър, намиращ се в Манхатън, Ню Йорк (САЩ). Той e пресечна точка на „Бродуей“ и Седмо авеню. Разгледайте снимките и вижте как се променя външният му вид от 1870 година до днес.

Емблематични световни градове преди и сега

Промените се случват непрекъсното около нас. Новите технологии главоломно променят света ни. Вижте как са се променили някои от големите световни градове в миналото и днес.