Иги Поп

Кръстникът на пънка Джеймс Нюел Остърбърг младши, по-известен като Иги Поп, е роден на 21 април 1947 г. в Мичиган, САЩ. Баща му е бивш учител по английски език и треньор по бейзбол. Музикалната му кариера започва като барабанист в училищни банди. Една от тях се казва The Iguanas, откъдето взема псевдонима си Иги. През 1967 г. създава групата The Psychedelic Stooges, която става известна като The Stooges. Тя не е много успешна, но влияе силно върху пънк и гръндж музиката през 70-те и 80-те години. Джеймс става вокалист на групата и започва да се нарича Иги Поп. Първият им албум е издаден през 1969 г., а през следващата година издават и албума „Fun House“, но групата се разпада.

Иги е известен със своя необуздан характер и скандални прояви на сцената, които самият той нарича „талант“. Излиза винаги гол до кръста и се самонаранява с нож пред публиката. Наркотиците го засмукват, излиза надрусан на концерти и започва да се реже с нож, заради което е откаран в психиатрична клиника.

От черната дупка го вади Дейвид Бауи, който му помага да събере отново банда с името Iggy & the Stooges. Бауи продуцира третия им албум „Raw Power“ от 1973 г., след който групата се разпада отново. Иги Поп отива на турне с Дейвид Бауи, издава и няколко солови албума с помощта на Бауи.

Истински успех постига с албума си от 1986 г. „Blah Blah Blah“. Започва да записва и издава албуми с по-рок звучене. Един от най-големите му хитове е песента „Candy“. Иги Поп записва музика за филма на Емир Кустурица – Аризонска мечта, след което участва и в саундтрака на филма Трейнспотинг. Продължава и до днес да записва албуми и да изнася концерти. Отново се събира с The Stooges за кратки турнета.

Има два брака – през 1968 г. се жени за Уенди Вайсберг, но по-късно същата година бракът им е анулиран. През 1985 г. сключва брак със Сучи Асано, но през 1999 г. се развеждат. През леглото му минават стотици красавици, като всички се кълнат, че е секс машина.

Епохата на Берлинската стена

Епохата на Берлинската стена оставя спомени, белези и рани в паметта на историята. Тя е символ на Студената война между два свята и две идеологии. Синоним на разделение в Европа и света.

Строителството й започва на 13 август 1961 г., а разрушаването й е на 9 ноември 1989 г., когато разделени семейства и приятели от години са безкрайно щастливи да се съберат отново.

Фото галерията на Plevendnes.com по темата показва кадри на мъка, болка, гняв, но и на комуникация между хората от двете страни на Берлинската стена – въпреки нея.

Актьорите от сериала „Синьо лято“

Спомняте ли си култовия за много българи испански сериал от 80-те на миналия век „Синьо лято“? В 19 епизода група приятели прекарват ваканцията си в Нерха, малко градче на крайбрежието на Андалусия, и преживяват заедно незабравими и вълнуващи приключения. „Бандата“ се състои от 5 момчета и 2 момичета между осем и седемнадесет години, както и от двама възрастни: художничката Хулия и пенсионирания моряк Чанкете.

Сериалът е гледан от близо 20 милиона зрители. Актьорите се превръщат в идоли на милиони деца по света. Филмът е излъчен в цяла Латинска Америка, в Португалия, Ангола, България, Полша и Югославия.

Вижте как изглеждат актьорите днес – цели 40 години след заснемането на филма. За съжаление през 2000-та година почина актьорът Антонио Ферандис, който изигра ролята на Чанкете.

Плажовете на Рио 70 – те години

Ще ви върнем в далечната 1978 г. и ще ви припомним едно горещо лято – такова, каквото може да бъде само в Рио де Жанейро, бразилската Ривиера в зората на туризма.

Автор на снимките е канадският фотограф Blake W. Smith. Той ни показва красивите гледки на плажа Копакабана, сред бразилски нимфи, тълпи и възхитени туристи.

Актьорите от АЛФ днес

Сериалът „Алф” предизвика истинска любов сред зрителите пред 90-те години на миналия век. Малкото извънземно стана любим герой на милиони по целия свят, а реплики от филма се помнят и повтарят и до днес. Вижте как изглеждат Кейт, Уили, Браян, Лин и семейство Ачмонек по време на сериала и днес.