Елизабет Тейлър

Елизабет Роузмънд Тейлър е англо-американска актриса. Удостоена е с Орден на Британската империя. От 1957 до 2005 печели общо 36 филмови награди. Получила е 3 Оскар-а, 2 за най-добра женска роля (през 1960 и 1966) и 1 специална (1993). Наричана е „кралицата на Холивуд“ в периода на неговия разцвет. През 1963 г. става първата актриса, която минава границата от хонорар един милион долара за ролята си във филма Клеопатра.

Там Елизабет среща и се снима заедно с бъдещия си съпруг Ричард Бъртън. Тя взима дейно участие и в политически и хуманитарни акции. Нейният личен живот също е обект на голямо внимание – не на последно място и заради осемте ѝ брака. Тя се нарежда на 7-мо място сред 100-те най-добри актриси за всички времена.
Актрисата е имала рядка мутация – два реда ресници на миглите, което й придава допълнителна изразителност.
На 12 февруари 2011 година актрисата е хоспитализирана със симптоми, приличащи на клинически прояви на сърдечна недостатъчност. На 23 март 2011 година Елизабет Тейлър умира от сърдечна недостатъчност на 79 години.

Епохата на Берлинската стена

Епохата на Берлинската стена оставя спомени, белези и рани в паметта на историята. Тя е символ на Студената война между два свята и две идеологии. Синоним на разделение в Европа и света.

Строителството й започва на 13 август 1961 г., а разрушаването й е на 9 ноември 1989 г., когато разделени семейства и приятели от години са безкрайно щастливи да се съберат отново.

Фото галерията на Plevendnes.com по темата показва кадри на мъка, болка, гняв, но и на комуникация между хората от двете страни на Берлинската стена – въпреки нея.

Актьорите от сериала „Синьо лято“

Спомняте ли си култовия за много българи испански сериал от 80-те на миналия век „Синьо лято“? В 19 епизода група приятели прекарват ваканцията си в Нерха, малко градче на крайбрежието на Андалусия, и преживяват заедно незабравими и вълнуващи приключения. „Бандата“ се състои от 5 момчета и 2 момичета между осем и седемнадесет години, както и от двама възрастни: художничката Хулия и пенсионирания моряк Чанкете.

Сериалът е гледан от близо 20 милиона зрители. Актьорите се превръщат в идоли на милиони деца по света. Филмът е излъчен в цяла Латинска Америка, в Португалия, Ангола, България, Полша и Югославия.

Вижте как изглеждат актьорите днес – цели 40 години след заснемането на филма. За съжаление през 2000-та година почина актьорът Антонио Ферандис, който изигра ролята на Чанкете.

Плажовете на Рио 70 – те години

Ще ви върнем в далечната 1978 г. и ще ви припомним едно горещо лято – такова, каквото може да бъде само в Рио де Жанейро, бразилската Ривиера в зората на туризма.

Автор на снимките е канадският фотограф Blake W. Smith. Той ни показва красивите гледки на плажа Копакабана, сред бразилски нимфи, тълпи и възхитени туристи.

Актьорите от АЛФ днес

Сериалът „Алф” предизвика истинска любов сред зрителите пред 90-те години на миналия век. Малкото извънземно стана любим герой на милиони по целия свят, а реплики от филма се помнят и повтарят и до днес. Вижте как изглеждат Кейт, Уили, Браян, Лин и семейство Ачмонек по време на сериала и днес.