Джони Кеш

Американският певец, автор на песни и писател Джони Кеш става известен като „Мъжът в черно“, заради факта, че винаги се появява в черни дрехи на представянията си. Оставя след себе си следата на завладяващ разказвач на истории за бедните, подтиснатите, аутсайдерите и престъпниците, а характерният му дрезгав глас е негова запазена марка. Ненадминати са хитовете му „I Walk the Line“, „Ring of Fire“ и „A Boy Named Sue“.

Има една песен, която дори не е на Джони Кеш, но винаги ще бъде свързвана с личността и живота му. Всеки фен на музиката му може да каже, че парчето, което винаги го натъжава, е „Hurt„. Мнозина обаче не знаят, че оригиналът е на Nice Inch Nails, но интерпретацията на Мъжът в черно и клипът към песента ще останат в историята. Кеш е известен преди всичко като емблематична фигура на кънтри музиката, въпреки че някои от песните му навлизат и в други музикални стилове.

Има съвместни проекти с Боб Дилън, Уили Нелсън, U2, а работата му с певицата Джун Картър, която става негова втора съпруга, му носи две награди „Грами“.
Рожденото му име е Джей Ар Кеш, появява се на бял свят на 26 февруари 1932 г. в Кингсланд, Арканзас и е от кралски шотландски произход. Като дете смята, че има кръвни връзки с ирландците и индианците, които чувства близки. Научава се да свири на китара от майка си и свой приятел и започва да пише песни от малък. Пее госпъл, слуша и много ирландска музика. Първите му изяви пред публика са в училище.
Първият му сингъл е „Hey Porter“ от 1955 г., когато подписва договор със звукозаписната компания Sun Records и започва да се нарича със сценичното си име Джони Кеш. През следващото десетилетие е зависим от наркотиците, но успява да се откъсне от смъртоносната им хватка с помощта на втората си съпруга, с която има 35-годишен брак и една дъщеря (от първия си брак има 4 деца). Джони Кеш умира от усложненията, причинени от диабет, на 12 септември 2003 г. – няколко месеца след смъртта на съпругата му Джун Картър.
12 години след смъртта си, през 2015 г, Джони Кеш получава звезда на Алеята на славата в Нашвил.

Епохата на Берлинската стена

Епохата на Берлинската стена оставя спомени, белези и рани в паметта на историята. Тя е символ на Студената война между два свята и две идеологии. Синоним на разделение в Европа и света.

Строителството й започва на 13 август 1961 г., а разрушаването й е на 9 ноември 1989 г., когато разделени семейства и приятели от години са безкрайно щастливи да се съберат отново.

Фото галерията на Plevendnes.com по темата показва кадри на мъка, болка, гняв, но и на комуникация между хората от двете страни на Берлинската стена – въпреки нея.

Актьорите от сериала „Синьо лято“

Спомняте ли си култовия за много българи испански сериал от 80-те на миналия век „Синьо лято“? В 19 епизода група приятели прекарват ваканцията си в Нерха, малко градче на крайбрежието на Андалусия, и преживяват заедно незабравими и вълнуващи приключения. „Бандата“ се състои от 5 момчета и 2 момичета между осем и седемнадесет години, както и от двама възрастни: художничката Хулия и пенсионирания моряк Чанкете.

Сериалът е гледан от близо 20 милиона зрители. Актьорите се превръщат в идоли на милиони деца по света. Филмът е излъчен в цяла Латинска Америка, в Португалия, Ангола, България, Полша и Югославия.

Вижте как изглеждат актьорите днес – цели 40 години след заснемането на филма. За съжаление през 2000-та година почина актьорът Антонио Ферандис, който изигра ролята на Чанкете.

Плажовете на Рио 70 – те години

Ще ви върнем в далечната 1978 г. и ще ви припомним едно горещо лято – такова, каквото може да бъде само в Рио де Жанейро, бразилската Ривиера в зората на туризма.

Автор на снимките е канадският фотограф Blake W. Smith. Той ни показва красивите гледки на плажа Копакабана, сред бразилски нимфи, тълпи и възхитени туристи.

Актьорите от АЛФ днес

Сериалът „Алф” предизвика истинска любов сред зрителите пред 90-те години на миналия век. Малкото извънземно стана любим герой на милиони по целия свят, а реплики от филма се помнят и повтарят и до днес. Вижте как изглеждат Кейт, Уили, Браян, Лин и семейство Ачмонек по време на сериала и днес.