Джими Хендрикс

Джими Хендрикс е роден на 27 ноември 1942 г. в Сиатъл, Вашингтон с име Джони Алън Хендрикс. Смятан е за най-виртуозния и влиятелен изпълнител на електрическа китара в историята на рок музиката. Изграждането му като музикант е повлияно от блус-китаристите Би Би Кинг, Албърт Кинг, Ти Боун Уокър и Мъди Уотърс. Той обогатява начина на свирене на рок-китарата с използването на фийдбек, дисторшън и други специални ефекти, подобно на други китаристи като Дейв Дейвис от Кинкс и Пийт Тауншънд от Ху, но дълбокото познаване на блус, соул и ритъм енд блус стилистиката позволява на Хендрикс да достигне до едно уникално звучене и да създаде неповторим собствен почерк.

Баща му го научава да свири на акустична китара, когато е на 13 г. През 1959 г. Джими напуска училище и се записва в армията, но скоро военната му кариера приключва – три години преди големите набори за Виетнамската война. Песните му стават любими на сражаващите се американски войници – най-вече кавърът на Боб Дилън „All Along the Watchtower“.
Джими учи занаята в банда за ритъм и блус, но се отегчава и сформира своя група през 1966 г – „Jimmy James and the Blue Flames“. Баскитаристът Час Чандлър го води в Англия и му урежда договор със собствения си продуцент Майкъл Джефри. Помага му и да създаде групата „The Jimi Hendrix Experience“ с бас-китариста Ноел Рединг и барабаниста Мич Мичъл. Джими бързо впечатлява публиката и музикалната индустрия с нестандартното си присъствие на сцената и виртуозната техника. В този период се сближава с Ерик Клептън и Джеф Бек, както и с членовете на The Beatles и The Who.
Първият му сингъл е кавър на песента „Hey Joe“. Следват хитовете му „Purple Haze“ и „The Wind Cries Mary“, които го изстрелват на предни позиции в музикалните класации. През 1967 г излиза първият му албум „Are You Experienced?“. Същата година дебютира и пред американска публика, като участва в „Monterey Pop Festival“. По време на това изпълнение запалва китарата си. Наркотиците го съпътстват през целия му кратък живот. На 6 септември 1970 г. е последното му изпълнение на живо на Isle of Fehmarn Festival в Германия, където е освиркан от публиката, на чиито реакции Хендрикс отвръща с неприлични жестове. Поради проблеми с наркотиците басистът Били Кокс напуска турнето и се завръща в Щатите. На 18 септември 1970 г. е намерен мъртъв в апартамент на хотел „Samarkland“, погълнал голямо количество сънотворни и вино. Само на 27 години, Джими Хендрикс остава завинаги в историята на рокмузиката със своя иновативен стил и харизматично присъствие на сцената.

Епохата на Берлинската стена

Епохата на Берлинската стена оставя спомени, белези и рани в паметта на историята. Тя е символ на Студената война между два свята и две идеологии. Синоним на разделение в Европа и света.

Строителството й започва на 13 август 1961 г., а разрушаването й е на 9 ноември 1989 г., когато разделени семейства и приятели от години са безкрайно щастливи да се съберат отново.

Фото галерията на Plevendnes.com по темата показва кадри на мъка, болка, гняв, но и на комуникация между хората от двете страни на Берлинската стена – въпреки нея.

Актьорите от сериала „Синьо лято“

Спомняте ли си култовия за много българи испански сериал от 80-те на миналия век „Синьо лято“? В 19 епизода група приятели прекарват ваканцията си в Нерха, малко градче на крайбрежието на Андалусия, и преживяват заедно незабравими и вълнуващи приключения. „Бандата“ се състои от 5 момчета и 2 момичета между осем и седемнадесет години, както и от двама възрастни: художничката Хулия и пенсионирания моряк Чанкете.

Сериалът е гледан от близо 20 милиона зрители. Актьорите се превръщат в идоли на милиони деца по света. Филмът е излъчен в цяла Латинска Америка, в Португалия, Ангола, България, Полша и Югославия.

Вижте как изглеждат актьорите днес – цели 40 години след заснемането на филма. За съжаление през 2000-та година почина актьорът Антонио Ферандис, който изигра ролята на Чанкете.

Плажовете на Рио 70 – те години

Ще ви върнем в далечната 1978 г. и ще ви припомним едно горещо лято – такова, каквото може да бъде само в Рио де Жанейро, бразилската Ривиера в зората на туризма.

Автор на снимките е канадският фотограф Blake W. Smith. Той ни показва красивите гледки на плажа Копакабана, сред бразилски нимфи, тълпи и възхитени туристи.

Актьорите от АЛФ днес

Сериалът „Алф” предизвика истинска любов сред зрителите пред 90-те години на миналия век. Малкото извънземно стана любим герой на милиони по целия свят, а реплики от филма се помнят и повтарят и до днес. Вижте как изглеждат Кейт, Уили, Браян, Лин и семейство Ачмонек по време на сериала и днес.