Джим Морисън

Американският рок певец, поет и писател Джеймс Дъглас Джим Морисън се ражда на 8 декември 1943 година в Мелбърн, Флорида. Живее интензивно и угасва само на 27 години – на 3 юли 1971 г. е намерен мъртъв във ваната на апартамента си в Париж. Предполага се, че умира от свръхдоза наркотици.

Морисън започва да пише стихове още в 6-ти клас. До 1971 г. той е изписал 1600 страници със стихове, анекдоти, епиграми, есета, разкази и ескизи за пиеси. Но най-сериозно работи по поезията си, защото вярва, че само думите и песните са безсмъртни. Творческото писане е водещо за него. Оставя след себе си четири стихосбирки и седем албума, в които повечето от песните са негови. Излизал е пред публика в САЩ, Европа, Мексико и Канада. Създава два филма, които са високо оценени.
Завършва университета със специалност кинематография през 1965 г. Има дългогодишна връзка с Памела Кoрсън, с която се разделят и събират многократно, а изневерите от негова страна са многобройни. Наркотиците (любимите му са LSD) го съпътстват до края. Заедно с Рей Манзарек – клавир, Роби Кригър – китара, и Джон Денсмор – барабани, основават The Doors. През януари 1967 г. излиза първият им албум „The Doors“, който получава всеобщо одобрение. Първият им хит става песента „Light My Fire“, която ги изстрелва на челните места в музикалните класации, а Джим Морисън си спечелва репутацията на особняк. Два пъти е арестуван на сцената, заради непристойно поведение. Бунтар по душа и бохем, той решава да се премести с приятелката си в Париж, за да се концентрира върху писането. Отдаден на нощния живот обаче, скоро намира житейския си край. Обстоятелствата около смъртта му и тайното му погребение са предмет на постоянни слухове и различни теории.

Епохата на Берлинската стена

Епохата на Берлинската стена оставя спомени, белези и рани в паметта на историята. Тя е символ на Студената война между два свята и две идеологии. Синоним на разделение в Европа и света.

Строителството й започва на 13 август 1961 г., а разрушаването й е на 9 ноември 1989 г., когато разделени семейства и приятели от години са безкрайно щастливи да се съберат отново.

Фото галерията на Plevendnes.com по темата показва кадри на мъка, болка, гняв, но и на комуникация между хората от двете страни на Берлинската стена – въпреки нея.

Актьорите от сериала „Синьо лято“

Спомняте ли си култовия за много българи испански сериал от 80-те на миналия век „Синьо лято“? В 19 епизода група приятели прекарват ваканцията си в Нерха, малко градче на крайбрежието на Андалусия, и преживяват заедно незабравими и вълнуващи приключения. „Бандата“ се състои от 5 момчета и 2 момичета между осем и седемнадесет години, както и от двама възрастни: художничката Хулия и пенсионирания моряк Чанкете.

Сериалът е гледан от близо 20 милиона зрители. Актьорите се превръщат в идоли на милиони деца по света. Филмът е излъчен в цяла Латинска Америка, в Португалия, Ангола, България, Полша и Югославия.

Вижте как изглеждат актьорите днес – цели 40 години след заснемането на филма. За съжаление през 2000-та година почина актьорът Антонио Ферандис, който изигра ролята на Чанкете.

Плажовете на Рио 70 – те години

Ще ви върнем в далечната 1978 г. и ще ви припомним едно горещо лято – такова, каквото може да бъде само в Рио де Жанейро, бразилската Ривиера в зората на туризма.

Автор на снимките е канадският фотограф Blake W. Smith. Той ни показва красивите гледки на плажа Копакабана, сред бразилски нимфи, тълпи и възхитени туристи.

Актьорите от АЛФ днес

Сериалът „Алф” предизвика истинска любов сред зрителите пред 90-те години на миналия век. Малкото извънземно стана любим герой на милиони по целия свят, а реплики от филма се помнят и повтарят и до днес. Вижте как изглеждат Кейт, Уили, Браян, Лин и семейство Ачмонек по време на сериала и днес.