Джанис Джоплин

Легендарната американска певица Джанис Джоплин почива от свръхдоза хероин през 1970 г. – сама, в мотел в Лос Анджелис. Това се случва 18 дни след смъртта на Джими Хендрикс и 9 месеца преди тази на Джим Морисън. И тримата остават завинаги на 27 години.
Джанис се ражда на 19 януари 1943 в Тексас. Учи в Университета на Остин, но не завършва обучението си, въпреки че е отличничка. Става известна в края на 60-те като основния вокалист на психеделичната-асид рок група Биг Брадър енд дъ Холдинг Къмпани.

20-годишна записва първата си песен в къщата на един приятел – “What Good Can Drinkin’ Do”. След този старт се потапя в море от музика, любов и наркотици. За съжаление кариерата й е твърде кратка – само 4 години, но още приживе си спечелва заслужено определението „кралицата на „белия“ блус и рока“.
През 1969 година, по време на изпълнение в Тампа, я арестуват за непристойно поведение и вулгарен език към полицай. В последствие е оневинена, тъй като съдията оповестява, че е упражнявала свободата на словото си. Джанис Джоплин има трета степен черен колан по карате Кенпо. Близките й я наричат „перлата“, както е озаглавен последният ѝ албум. Два дни преди да умре променя завещанието си. Оставя на приятелите си 2500 долара, за да направят парти в нейна чест. На билетите било отпечатано „Напитките са за сметка на перлата.“ На купона искала да се раздават шоколадови кексчета с хашиш.
Джанис Джоплин умира на 4 октомври, през 1970 година, а прахът ѝ е разпръснат над Тихия океан.
Списание Ролинг Стоун я поставя под номер 46 в класацията си 100-те най-велики творци за всички времена през 2004 г., както и под номер 28 на класацията 100-те най-велики певци на всички времена. През 1995 влиза в Рокендрол Залата на Славата.
Думи на Джанис Джоплин:
„Да съм искрена със себе си, да съм този човек, който живее вътре в мен, да не играя игри. Това е, което се опитвам да направя, да не залъгвам с глупости себе си и да не залъгвам някой друг.“

Епохата на Берлинската стена

Епохата на Берлинската стена оставя спомени, белези и рани в паметта на историята. Тя е символ на Студената война между два свята и две идеологии. Синоним на разделение в Европа и света.

Строителството й започва на 13 август 1961 г., а разрушаването й е на 9 ноември 1989 г., когато разделени семейства и приятели от години са безкрайно щастливи да се съберат отново.

Фото галерията на Plevendnes.com по темата показва кадри на мъка, болка, гняв, но и на комуникация между хората от двете страни на Берлинската стена – въпреки нея.

Актьорите от сериала „Синьо лято“

Спомняте ли си култовия за много българи испански сериал от 80-те на миналия век „Синьо лято“? В 19 епизода група приятели прекарват ваканцията си в Нерха, малко градче на крайбрежието на Андалусия, и преживяват заедно незабравими и вълнуващи приключения. „Бандата“ се състои от 5 момчета и 2 момичета между осем и седемнадесет години, както и от двама възрастни: художничката Хулия и пенсионирания моряк Чанкете.

Сериалът е гледан от близо 20 милиона зрители. Актьорите се превръщат в идоли на милиони деца по света. Филмът е излъчен в цяла Латинска Америка, в Португалия, Ангола, България, Полша и Югославия.

Вижте как изглеждат актьорите днес – цели 40 години след заснемането на филма. За съжаление през 2000-та година почина актьорът Антонио Ферандис, който изигра ролята на Чанкете.

Плажовете на Рио 70 – те години

Ще ви върнем в далечната 1978 г. и ще ви припомним едно горещо лято – такова, каквото може да бъде само в Рио де Жанейро, бразилската Ривиера в зората на туризма.

Автор на снимките е канадският фотограф Blake W. Smith. Той ни показва красивите гледки на плажа Копакабана, сред бразилски нимфи, тълпи и възхитени туристи.

Актьорите от АЛФ днес

Сериалът „Алф” предизвика истинска любов сред зрителите пред 90-те години на миналия век. Малкото извънземно стана любим герой на милиони по целия свят, а реплики от филма се помнят и повтарят и до днес. Вижте как изглеждат Кейт, Уили, Браян, Лин и семейство Ачмонек по време на сериала и днес.