Чарлз Буковски

Хенри Чарлз Буковски (16 август 1920 – 9 март 1994) е американски поет, романист и публицист, известен с безкомпромисния си език, любовта си към обществените низини като литературна тема и безразборния си личен и професионален живот.

Роден е в Андернах на Рейн, Германия, кръщелното му име е Хайнрих Карл Буковски. Майка му, Катерина Фет, е германка, а баща му, Хенри Буковски – американски военнослужещ от полски произход. През 1922 семейството се премества в Лос Анджелис, Калифорния. Детството на Буковски е трудно. Неговият баща е разносвач на мляко и по това време семейството живее много бедно. Баща му никога не пие, но редовно бие сина си, крещи му и упражнява всякакъв тормоз върху него. През пубертета на Буковски се появява изключително силно акне, по цялото си тяло има пъпки, заради които пропуска една година училище. След училище Буковски следва журналистика в Лос Анджелис, от това време датират и първите му литературни опити, които не са много успешни. Много години Буковски сменя нископлатени работи, лежи за кратко в затвора (заради пиянство) и в психиатрия. През 1943 е обявен за физически и психически негоден за военна служба.
През 1952 започва работа като пощальон в Американските пощи. През 1955 г. заради кръвоизлив е приет в болница. След изписването си започва да пише стихове. В края на 1955 се жени за Барбара Фрай, с която се развежда 3 години по-късно. Барбара, която произхожда от заможно семейство, е писателка и едновременно с това издателка на малко списание за литература – Harlequin. В началото на 1958 Буковски отново започва работа в пощите, този път сортира писмата. Неговите преживявания като пощенски служител са описани в романа Поща.
В началото на 60-те години Буковски публикува стихотворения в списанията Outsider и Open City. Докато работи в пощата, води седмична колонка в Open City. Една част от разказите са издадени по-късно във формата на книга, озаглавена Записките на стария мръсник.
През 1964 г. се ражда дъщерята на Буковски – Марина Луиза Буковски. Той никога не е бил женен за майката на момичето – Франсис Смит. В интервю през 2000 г. Марина изразява много позитивно мнение за баща си и го описва като любящ родител.
През 1969 г. Буковски напуска пощата и се опитва да се издържа само от писателската си дейност.
В началото на 70-те години Буковски има афера с Линда Кинг. За връзката си с Линда Буковски пише в романа си Жени. През 1977 Буковски се запознава с Линда Лий, с която живее с няколко прекъсвания от 1978 до края на живота си. Те се пренасят заедно в къща в Сан Педро и се женят през 1985.
Буковски умира от левкемия на 73 години през март 1994 г. в Сан Педро, Калифорния.

Плажовете на Рио 70 – те години

Ще ви върнем в далечната 1978 г. и ще ви припомним едно горещо лято – такова, каквото може да бъде само в Рио де Жанейро, бразилската Ривиера в зората на туризма.

Автор на снимките е канадският фотограф Blake W. Smith. Той ни показва красивите гледки на плажа Копакабана, сред бразилски нимфи, тълпи и възхитени туристи.

Стари снимки на Венеция

Венеция – един от най-емблематичните градове в Италия и света. Известен със свойте гондоли, канали, филмови фестивали и галерии, той е символ на култура и романтика.

Разгледайте уникални черно бели-снимки от далечната 1851 г. до 60 – те години на XX век.

Times Square през годините

Един от най-известните площади в света e Таймс Скуеър, намиращ се в Манхатън, Ню Йорк (САЩ). Той e пресечна точка на „Бродуей“ и Седмо авеню. Разгледайте снимките и вижте как се променя външният му вид от 1870 година до днес.

Емблематични световни градове преди и сега

Промените се случват непрекъсното около нас. Новите технологии главоломно променят света ни. Вижте как са се променили някои от големите световни градове в миналото и днес.