Бриджит Бардо

Бриджит Анна Мари Бардо, известна като Бриджит Бардо, е родена близо до Айфеловата кула в Париж на 28 септември 1934 г. в богато семейство. Тя е красиво дете и иска да стане балерина, но вместо това се реализира като модел. Най-сериозното й постижение в това поприще е първата корица на „Ел“ през 1950 г. Режисьорът Роже Вадим я вижда и се влюбва, а не след дълго двамата сключват брак. През 1956 г. във филма на съпруга си „И Бог създаде жената“ Бардо изгрява в киното – танцува огнено мамбо, страстно и съблазнително, облечена в дълга пола с цепка до талията. Сцената предизвиква скандал и е причина филмът да бъде забранен в някои щати на САЩ.

Тя е темата за есето на Симон дьо Бовоар – Синдрома на Лолита.
Бриджит Бардо бързо се превръща в секссимвол – има фриволно поведение, възстава срещу буржоазните порядки и снима много голи сцени във филмите си. След развода си сменя много мъже за кратко време. Тя е и модна икона, на която жените подражават, а мъжете я виждат във фантазиите си. Папараците са постоянно по петите й и следят всеки неин жест. Това я лишава тотално от личен живот и славата я тласка към дълбока депресия.
Има четири опита за самоубийство, четири брака, над 100 любовника, включително жени, и нежелана бременност с последвало трудно раждане на сина й Никола (януари 1960 г.), с когото тя така и не се сближава, а попечителството поема баща му и неин втори съпруг Жак Шарие.
Бриджит Бардо се е снимала в близо петдесет филма. Много са провал, но има и шедьоври. Съсипана от славата, тя приключва филмовата си кариера през 1973 г. и се посвещава на защитата на животните. По време на кариерата си в шоу-бизнеса, тя участва в 47 филма, изпълнение в няколко музикални предавания и записани над 60 песни. Тя е носител на Ордена на Почетния легион през 1985 г., но отказа да го приеме. И до днес живее в Южна Франция в имението си „Ла Мадраг“ близо до Сен Тропе. Ненавижда платистичните операции и никога не се е подлагала на такава.

Епохата на Берлинската стена

Епохата на Берлинската стена оставя спомени, белези и рани в паметта на историята. Тя е символ на Студената война между два свята и две идеологии. Синоним на разделение в Европа и света.

Строителството й започва на 13 август 1961 г., а разрушаването й е на 9 ноември 1989 г., когато разделени семейства и приятели от години са безкрайно щастливи да се съберат отново.

Фото галерията на Plevendnes.com по темата показва кадри на мъка, болка, гняв, но и на комуникация между хората от двете страни на Берлинската стена – въпреки нея.

Актьорите от сериала „Синьо лято“

Спомняте ли си култовия за много българи испански сериал от 80-те на миналия век „Синьо лято“? В 19 епизода група приятели прекарват ваканцията си в Нерха, малко градче на крайбрежието на Андалусия, и преживяват заедно незабравими и вълнуващи приключения. „Бандата“ се състои от 5 момчета и 2 момичета между осем и седемнадесет години, както и от двама възрастни: художничката Хулия и пенсионирания моряк Чанкете.

Сериалът е гледан от близо 20 милиона зрители. Актьорите се превръщат в идоли на милиони деца по света. Филмът е излъчен в цяла Латинска Америка, в Португалия, Ангола, България, Полша и Югославия.

Вижте как изглеждат актьорите днес – цели 40 години след заснемането на филма. За съжаление през 2000-та година почина актьорът Антонио Ферандис, който изигра ролята на Чанкете.

Плажовете на Рио 70 – те години

Ще ви върнем в далечната 1978 г. и ще ви припомним едно горещо лято – такова, каквото може да бъде само в Рио де Жанейро, бразилската Ривиера в зората на туризма.

Автор на снимките е канадският фотограф Blake W. Smith. Той ни показва красивите гледки на плажа Копакабана, сред бразилски нимфи, тълпи и възхитени туристи.

Актьорите от АЛФ днес

Сериалът „Алф” предизвика истинска любов сред зрителите пред 90-те години на миналия век. Малкото извънземно стана любим герой на милиони по целия свят, а реплики от филма се помнят и повтарят и до днес. Вижте как изглеждат Кейт, Уили, Браян, Лин и семейство Ачмонек по време на сериала и днес.