Боб Дилън

Робърт Алън Цимерман, познат с артистичния си псевдоним Боб Дилън, е певец, музикант, композитор, актьор, поет и сценарист, роден на 24 май 1941 в Дълют, Минесота САЩ. Носител е на Нобелова награда за литература за 2016 г.

По време на колежа започва да изпълнява фолк и кънтри, наричайки се Боб Дилън. През 60-те години някои от песните му, като Blowin’ in the Wind и The Times They Are a-Changin’ стават популярни заради връзката им с тогавашните граждански вълнения, борба за равноправие и антивоенния патос по време на американската намеса във Виетнам. Дилън прави революция в писането на поп песни, като използва по-откровени и дълги текстове, често определяни като поеми. Съдържанието в противовес на попмузиката, обикновено е актуално и засяга политиката, литературата и социалните проблеми на Америка. За него са написани най-много биографии: 138 книги! Продал е над 100 милиона албума и си е извоювал имиджа на жива легенда. Един от малкото известни хора, успял да приключи с наркотичната зависимост.
Цитати:
„Не демокрацията управлява света, а насилието“.
„Няма нищо толкова стабилно, колкото промяната“.
„Хаосът е моят най-добър приятел“.
„Никой не е свободен. Дори птиците са приковани към небето“.

Пънка през 70-те

Пънкът е младежка субкултура, зародена в САЩ и Великобритания в края на 60-те и началото на 70-те години на ХХ век. Основните му елементи са: музикалният стил пънк-рок, пънк модата и характерна идеология и философия, която е изпълнена с антиконформизъм, индивидуализъм и анархизъм.

Удсток 1969

Удсток е легендарен фестивал, състоял се в местността Уайт Лейк на градчето Бетъл, на 69 километра югозападно от град Уудсток, в щата Ню Йорк на 15, 16 и 17 август 1969 г. Фестивалът е популярен като известна проява, свързана с хипи движението.

По-късни фестивали със същото име се провеждат в щата през 1979, 1989, 1994, 1999 и 2009 г., като включват изпълнители от различни музикални жанрове.

Лед Цепелин

Лед Цепелин е британска рок група, създадена в Лондон през 1968 година. Групата се състои от китариста Джими Пейдж, певеца Робърт Плант, басиста Джон Пол Джоунс и барабаниста Джон Бонъм. Това е една от най-влиятелните и популярни групи в историята на рока, положила основите на хардрока и хевиметъла, модифицирайки блуса и фолк рока, придавайки им неочаквано за времето си мощно звучене.

Лед Цепелин са една от най-продаваните музикални групи в историята на музиката, a различни източници смятат, че продажбите им са между 200 и 300 милиона бройки по цял свят. Всеки от деветте им студийни албума влиза в Билборд Топ 10, а шест сингъла достигат до номер 1.

Ринго Стар

Ричард Старки е роден е в Ливърпул, Обединеното кралство. Израства в пристанищната част Дингъл. Родителите му се разделят рано. Допълнително детството му е изпълнено с безбройни заболявания. Преди да се присъедини към Бийтълс той е барабанист на Rory Storm & the Hurricanes от 1959 до 1962 г. Двете банди често се срещат в Ливърпул и така Ринго се запознава с Джон, Пол и Джордж. Става член на Бийтълс на 16 август 1962 г, заемайки мястото на Пийт Бест на ударните инструменти.

През 1965 се жени за приятелката си Морен Кокс. Имат 3 деца – Зак Старки, Джейсън и Лий. Зак е барабанист и на групата Дъ Ху, а след кратко време става член на Оуейсис. През 1975 Ринго и Морен се разделят. През 1981 Ринго се жени за американската актриса Барбара Бах.
Родното място на Ринго Стар е Ливърпул.
Негови композиции са Octopus’s Garden и Don’t Pass Me By.
Озвучил е няколко роли в Кураж, страхливото куче.