Били Холидей

Джаз певицата Били Холидей се ражда на 7 април 1915 г. с името Елианора Фейгън. Майка й Сара е 18-годишна чистачка, а баща й е едва 16-годишен и изчезва още преди да стане татко. Били има трудно детство. В началото на 1928 г. се премества с майка си в Харлем, където бъдещата звезда открива джаза и изгрява. Обича да пее от малка и знае, че това е призванието й. В града има много частни клубове, в които свирят музиканти като Дюк Елингтън и Фатс Уолър. Майка й започва работа в публичен дом. Били, макар и на по-малко от 14 години, също става проститутка, за да помага на майка си за наема.

Животът й е на крайности и естествено я води до алкохола, наркотиците и неподходящите партньори, които я тормозят физически и психически. Но болката и страданието тя претворява в музика – прекрасна, вечна и искрена. Лейди Дей, както е известна още, е трябвало да се налага в свят на расова дискриминация и недопускане на жените до музикалните сцени. Бунтарка по душа, свободолюбива и сексуално разкрепостена, Били не се съобразява с обществени ограничения. Песента й Strange Fruit осъжда сегрегацията, расизма и потъпкването на човешките права в тогавашните САЩ. До края на живота си Лейди Дей ще завършва всеки свой концерт със Strange fruit. Никога не е учила пеене, но й достатъчно веднъж да чуе една песен, за да запомни думите и да я изпее. И пее така, както диша.
Скоро певицата е подложена на полицейско преследване и шпионаж, арестувана е за притежание на наркотици и е изпратена в затвора. Излизайки от там на 16 март 1948 г, получава съдебно ограничение да не бъде допускана до никой клуб, който сервира алкохол. Дни по-късно обаче Били Холидей пее пред препълнената Карнеги Хол, като още толкова публика не успява да влезе на концерта. Успехът й е триумфален.
Дрогата, смесена с огромни количества алкохол, я унищожава. Умира от цироза на черния дроб на 17 юли 1959 г. в Ню Йорк. В болнична стая, охранявана от двама полицаи от отдела за борба с наркотиците.

Епохата на Берлинската стена

Епохата на Берлинската стена оставя спомени, белези и рани в паметта на историята. Тя е символ на Студената война между два свята и две идеологии. Синоним на разделение в Европа и света.

Строителството й започва на 13 август 1961 г., а разрушаването й е на 9 ноември 1989 г., когато разделени семейства и приятели от години са безкрайно щастливи да се съберат отново.

Фото галерията на Plevendnes.com по темата показва кадри на мъка, болка, гняв, но и на комуникация между хората от двете страни на Берлинската стена – въпреки нея.

Актьорите от сериала „Синьо лято“

Спомняте ли си култовия за много българи испански сериал от 80-те на миналия век „Синьо лято“? В 19 епизода група приятели прекарват ваканцията си в Нерха, малко градче на крайбрежието на Андалусия, и преживяват заедно незабравими и вълнуващи приключения. „Бандата“ се състои от 5 момчета и 2 момичета между осем и седемнадесет години, както и от двама възрастни: художничката Хулия и пенсионирания моряк Чанкете.

Сериалът е гледан от близо 20 милиона зрители. Актьорите се превръщат в идоли на милиони деца по света. Филмът е излъчен в цяла Латинска Америка, в Португалия, Ангола, България, Полша и Югославия.

Вижте как изглеждат актьорите днес – цели 40 години след заснемането на филма. За съжаление през 2000-та година почина актьорът Антонио Ферандис, който изигра ролята на Чанкете.

Плажовете на Рио 70 – те години

Ще ви върнем в далечната 1978 г. и ще ви припомним едно горещо лято – такова, каквото може да бъде само в Рио де Жанейро, бразилската Ривиера в зората на туризма.

Автор на снимките е канадският фотограф Blake W. Smith. Той ни показва красивите гледки на плажа Копакабана, сред бразилски нимфи, тълпи и възхитени туристи.

Актьорите от АЛФ днес

Сериалът „Алф” предизвика истинска любов сред зрителите пред 90-те години на миналия век. Малкото извънземно стана любим герой на милиони по целия свят, а реплики от филма се помнят и повтарят и до днес. Вижте как изглеждат Кейт, Уили, Браян, Лин и семейство Ачмонек по време на сериала и днес.